Om onze opdrachtgevers tevreden te stellen, is het noodzakelijk dat onze producten en diensten minimaal de kwaliteit hebben die met de opdrachtgevers is overeengekomen.
Dit betekent dat onze producten en diensten moeten voldoen aan:
- de door de directie gestelde eisen voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu;
- de van toepassing zijnde wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu;
- specificaties, wensen en wensen van onze opdrachtgevers.
Voor een concurrerende prijs is het noodzakelijk de kosten goed te beheersen en efficiënt te werken.
De vereiste kwaliteit kan alleen worden bereikt door het werken met:
- ervaren en goed gemotiveerde medewerkers, die zich ‘wel’ voelen en hun werkzaamheden onder veilige, gezonde en goede ergonomische omstandigheden kunnen verrichten;
- voldoende en juiste middelen ter beschikking hebben, afgestemd op de uit te voeren werkzaamheden.
Dit zal er mede toe moeten leiden dat persoonlijk letsel van eigen werknemers en die van derden, alsmede materiële- en milieuschade wordt voorkomen en dat een arbeidsverzuimpercentage wordt gerealiseerd dat onder het branchegemiddelde ligt.
Om kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu te kunnen beheersen, heeft de directie deze geborgd in het KAM-managementsysteem. Deze borging zal er tevens toe moeten bijdragen dat metingen en evaluaties kunnen worden uitgevoerd op basis waarvan acties en maateregelen kunnen worden vastgesteld om:
- het KAM-managementsysteem continue te verbeteren;
- te komen tot een steeds efficiëntere werkwijze en aanpak;
- te komen tot een juiste kostenbeheersing;
- te komen tot een verhoogd kwaliteit- veiligheid-, gezondheid- en milieubewustzijn binnen de gehele organisatie;
- eventuele afwijkingen die worden geconstateerd en klachten die naar aanleiding hiervan worden gemeld te verminderen;
- het vertrouwen van onze opdrachtgevers in de kwaliteit van onze producten en diensten te continueren en indien noodzakelijk te verbeteren;
- te komen tot een goede (preventieve) bescherming van de veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers, zodat persoonlijk letsel voorkomen wordt;
- te komen tot het voorkomen dan wel het tot een minimum beperken van de milieueffecten die de bedrijfsactiviteiten (kunnen) veroorzaken.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de basis van de bedrijfsvoering en sinds de oprichting als zodanig in de praktijk gebracht. Het beleid is ontrafeld in een aantal kernwaarden.
- Kwaliteitsbeleid. Ter borging van de kwaliteit van onze diensten beschikken we over een KAM-managementsysteem, waarin uitdrukkelijk ruimte is gegeven aan controle, evaluatie en verbetering van de producten en diensten.
- Personeelsbeleid. Er wordt gestreefd naar een personeelsbeleid waarbij de medewerkers kansen krijgen zich te ontplooien en de ideale relatie te vinden tussen hun kunnen en hun presteren. Qua bemensing geldt er een antidiscriminatiebeleid, terwijl er qua diversiteit gestreefd wordt naar een evenwichtige verdeling tussen geslacht, ras, geloof en geaardheid. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen fulltime- en parttime medewerkers. Natuurlijk is er ook oog voor verbetering van het personeelsbeleid waarbij schending van de rechten van het personeel uitdrukkelijk wordt afgewezen,
- Milieubeleid. Alhoewel we niet altijd overal invloed op hebben, stellen we dat wij bijdrage behoren te leveren aan het beschermen en in stand houden van de leefbaarheid van deze wereld. Er zijn derhalve stappen genomen met betrekking tot (milieu)gedagsregels, het investeren in milieuvriendelijke auto’s, het gebruik van milieuvriendelijke middelen, het opvangen, verzamelen en afvoeren van middelen die schade kunnen brengen aan het milieu, actief onderzoeken van de mogelijkheden of vrijgekomen materialen hergebruikt kunnen worden.
- Veiligheidsbeleid. Teneinde te kunnen voldoen aan haar wens een goed werkgever te zijn voor haar medewerkers, streeft de directie ernaar letsel en ziekte bij haar medewerkers te voorkomen. Als bescherming in de werkomgeving voor zowel onze eigen medewerkers als ook betrokken derden, beschikken we over een goede Arbo-RI&E als uitgangspunt voor ons Veiligheidsbeleid.
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bij alle bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst telt, maar dat ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een zwaarwegende rol spelen. De ondernemer streeft voortdurend naar een optimale balans tussen people, planet en profit.
- Duurzaamheid: Blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaam ondernemen door de inzet van materiaal, materieel en middelen doorlopend kritisch te bekijken en aanpassen waar nodig en/of mogelijk.
Het KAM-beleid is over een periode van 3 jaar vastgesteld en wordt zo nodig elk jaar bijgesteld en wordt voorts nader geconcretiseerd in jaarplannen, hetgeen jaarlijks wordt vastgelegd en geëvalueerd in de directiebeoordeling. De prioriteiten voor de acties worden vastgesteld tegelijk met het op- bijstellen van de actielijst.
De organisatie hanteert een meerjarenplan met duurzaamheidsambities welke jaarlijks worden herzien en bijgesteld. De komende 3 jaar staan in het teken van het verminderen van CO2 uitstoot, meer biodiversiteit en hergebruik van materiaal. Zo is één bus vervangen voor een schoner model (euro 6) en wordt gebruik gemaakt van een elektrische zitmaaier. Ook wordt gestreefd naar vermindering van de groenafvalstroom. Er zal binnen ons bedrijf gekeken worden naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van verwerking van groenafval, bijvoorbeeld middels een hakselaar het groenafval terugbrengen in de border of haagvoet. Ook wordt kritisch gekeken naar opleidingen die aansluiten op het niveau van de medewerkers en aansluiten bij de thema’s Klimaat, Milieu, Biodiversiteit en Mens. Bij inkoop van materiaal zal er streng gekeken worden naar de duurzaamheidsambities van de leverancier. Middels een aangescherpte leverancierslijst, zal de keuze worden gemaakt waar wij gaan inkopen. Daarnaast wordt per project bekeken wat er hergebruikt kan worden of tweedehands kan worden gekocht.
Omdat ons bedrijf zich beweegt in een continue veranderende wereld, waaraan de aan haar organisatie gestelde eisen en door haar te benutten kansen zich voortdurend aanpassen, is ook deze beleidsverklaring onderhevig aan veranderingen. Wij kiezen ervoor de huidige versie algemeen bekend te maken aan alle betrokkenen en ge-interesseerden via onze website. Daarnaast worden relevante gedeelten uit deze verklaring overgenomen in presentaties aan derden.
Doornenburg, 1 maart 2024
W. Schut Groenvoorziening
A. Doeleman